Het personeel loopt weg. Er is een hoog verzuim. Dit zijn signalen die we tegenkomen in de zorgwereld. Maar hoe binden we onze medewerkers wel aan onze organisatie? En hoe boeien we ze voldoende om ze te blijven motiveren en inspireren? Een interview met onze adviseur Ineke de Wilde, interim manager bij De Tussenvoorziening.
“Oog hebben of mensen het naar hun zin hebben op hun werk. In verschillende vormen en op alle mogelijke vlakken. Je welkom en ondersteund voelen in een team én in de organisatie. Uitgenodigd worden om te leren en ontwikkelen om je als medewerker ergens in te verdiepen. De ruimte krijgen als medewerker om de kwaliteit van je werk te verbeteren. Dáár gaat het volgens mij om als je het hebt over binden en boeien.
Serieus luisteren
Ineke vertelt enthousiast over haar rol als manager en het belang van binden en boeien. “Ik geloof erin dat mensen langer werken op plekken waar ze het naar hun zin hebben.” Als manager wil Ineke de individuele mens leren kennen. Serieus luisteren naar wat er speelt, wat een medewerker stoort of graag anders zou willen. Ze doet dit door individuele gesprekken in te plannen. Ze heeft aandacht voor medewerkers door vaak op de werkvloer aanwezig te zijn maar ook door mee te lopen met de verschillende diensten. Ineke: “Ik heb geen zorgachtergrond maar over het algemeen wordt dit meelopen goed gewaardeerd. Je bent dan niet iemand die achter een bureau zit te vertellen hoe het werk moet gebeuren.”
Kennis op het juiste niveau
Sommige van deze vragen, het laaghangend fruit zoals Ineke het noemt, lost ze direct op. Daarmee heeft ze oog en oor voor wat medewerkers nodig hebben. Bij andere signalen probeert ze de grondoorzaak te zoeken. Onlangs was een grondoorzaak een mismatch tussen de cliënten en de kennis en kunde van de medewerkers. Het liep niet lekker tussen medewerkers omdat er verschillend werd gekeken naar een cliënt. De cliëntengroep was veranderd maar de kennis van de medewerkers was hier niet in bijgebeend. Dit kan heel zwaar voelen voor medewerkers. Medewerkers proberen het dan goed te doen maar weten bepaalde dingen gewoon niet. “We hebben samen gekeken wat helpend zou zijn. Zo kwamen we op een training.” Ineke heeft geregeld dat het team samen een training krijgt. “Ik merk dat iedereen daar ontzettend naar uitkijkt. Het gaat hierbij over de kennis en inhoud maar ook over het bespreken van de casuïstiek waar zij dagelijks tegenaan lopen. Naast de individuele mens heb ik hierin ook focus op het team. “Je hebt elkaar nodig om goede kwaliteit te kunnen leveren“ aldus Ineke. Ze heeft ook aandacht voor duidelijke afspraken. “Bij sommige organisaties is er onduidelijkheid over zaken, zoals taken en verantwoordelijkheden. Er ontstaan hierdoor telkens conflicten tussen medewerkers. Iedereen werkt vanuit een goed hart en iedereen probeert het goed te doen, maar als er geen duidelijke afspraken zijn kan het snel botsen.”
Kennen en waarderen
Ineke probeert hierbij ook het voorbeeld te geven in hoe je naar situaties kunt kijken en hoe je met elkaar omgaat. Het waarderende in elkaar aanspreken noemt ze het. Wat kan iemand goed en wat zijn zijn of haar kwaliteiten. Ineke: “Ik zie soms mensen hun dagelijkse taken afwerken. Ze zijn er op dat moment niet altijd met hun hart bij betrokken. Ik vraag dan naar hun intrinsieke motivatie. Waarom zijn ze in dit werk begonnen? Wat vinden ze daar leuk aan?” Ineke maakt dit soort vragen onderdeel van een gewone dag: tijdens individuele gesprekken of even tussendoor. Zo neemt zij de medewerkers mee om vanuit een waarderende blik naar hun collega’s kijken. Ook door bijvoorbeeld collega’s elkaar te laten voorstellen in een vergadering, vult ze aan. “Het is dan zo mooi om te zien hoe collega’s complimenten aan elkaar geven. Het is fijn om te horen dat je gewaardeerd wordt als collega, vanwege hoe je bent of door je kennis of kunde.” Hoe kijkt Ineke naar de rol als leidinggevende? Haar tip: “Wees jezelf als leider, zie de kwaliteiten van mensen en luister echt naar ze. Voeg toe wat nodig is en neem niks onnodig over. Want: het gaat niet om jou.” Ineke werkt momenteel als interimmanager bij de Tussenvoorziening in Utrecht. Ook daar is het binden en boeien van de medewerkers een belangrijk onderdeel van de opdracht.
Dit ziet de manager van ons werk
Peter Wijga, manager Wonen en Beleid van De Tussenvoorziening: “Het is mooi om te zien hoe Ineke rust en perspectief weet te brengen in een korte tijd. Ik zie en hoor hoe ze het team weet te motiveren. Ineke laat zien hoe belangrijk het is om mensen om mensen autonomie te geven en aan te spreken op hun professionele vaardigheden. Dat maakt het werk interessanter en leuker!”