En nu doorpakken…..

11 jun 2020

Onlangs voerde ik samen met een collega een audit uit bij een VVT-organisatie. We troffen een organisatie aan waar medewerkers liefdevolle zorg gaven vanuit een sterke betrokkenheid naar de bewoners. We zagen dit ook terug in mooie waarderingen van de bewoners. Met de aspecten respectvolle zorg en aandacht zat het dus wel goed. Toch kwamen uit de audit verschillende verbeterpunten naar voren. Mijn collega en ik evalueerden achteraf de audit en concludeerden dat deze organisatie – net als vele VVT-zorgaanbieders – nog volop in de transitie zit van traditionele woonzorg naar complexe verpleeghuiszorg. Inmiddels kunnen we wel spreken van een vast verloop dat bij zo’n transitie past.

De Corona-crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat zorg gaat over mensen en hun welzijn en veiligheid. Veel zorgorganisaties worden teruggeworpen op de basis van het primaire proces. Om de organisatie draaiende te kunnen houden, bleek vaak een soort tunnelvisie nodig! En de vraag die bijna overal rees: wat is de rol van welke mensen, en hoe zijn processen en systemen georganiseerd? En: waar gaat het bij ons eigenlijk om? De Corona-crisis biedt, zo durf ik wel te stellen, een perfect momentum voor een versnelde transitie naar volwaarde complexe ouderenzorg. En een goed begin is het halve werk. Of, zoals een bestuurder pas tegen mij zei: ”We moeten terug naar de tekentafel, juist nu.”

Pakt u de handschoen op en gaat u aan de slag met bovengenoemde thema’s? Mooi! Wij denken graag met u mee en ondersteunen u in de transitie naar complexe verpleeghuiszorg of netwerkzorg. Onze ervaring brengt u verder!

Ellen Sarr, directeur

Share This