Maak er een project van!

nov 23, 2019

Regelmatig krijgen wij van opdrachtgevers de vraag om mee te denken met de oplossing van een probleem of vraagstuk. Dat kan gaan om strategische vraagstukken, zoals keuzes van doelgroepen, herijking of uitbreiding van dienstverlening of marktgerelateerde vragen. Maar we krijgen ook vragen over organisatie-inrichting, zoals de herinrichting van de opleiding binnen een organisatie en het positioneren van nieuwe functies. In veel gevallen zijn er vragen over procesherinrichting, leiderschap of het begeleiden van kwaliteitsprojecten. Allemaal vragen die zich lenen voor een projectmatige aanpak.  

De ‘gouden regels’ van projectmanagement

Met een projectmatige aanpak breng je structuur aan. Daardoor wordt doelgerichter en planmatiger naar het gewenste resultaat toegewerkt. Dit vergroot de kans op succes en daarmee voor u als opdrachtgever.

 • Bepaal met elkaar het doel en het gewenste eindresultaat
  Zorg ervoor dat er bij de start overeenstemming is over wat het project moet opleveren. Dit voorkomt vertraging tijdens het project door onduidelijkheid vooraf weg te nemen. Besteed daarom tijd aan een goede opzet. Een goede start is immers het halve werk. Wat is er af als het klaar is?
 • Bepaal de omvang van het project
  In de zorgsector zijn veel vraagstukken met vaak ook veel onderlinge samenhang. Stel daarom vooraf vast wat de grenzen van het project zijn. Dit voorkomt een goed bedoeld ‘dit pakken we meteen ook even mee’, waardoor de kans groot is dat men alles een beetje doet en eigenlijk niets goed. Zo blijft het project binnen de afgesproken doorlooptijd en met de afgesproken hoeveelheid geld. Stel een lijst op waar je NIET van bent; daarmee verschaf je betrokkenen en bijstanders veel helderheid.
 • Zet een projectteam op, met competente medewerkers
  Soms is de verleiding groot om een projectteam samen te stellen met mensen die toevallig beschikbaar zijn of zichzelf aanbieden. Bedenk dat mensen met de juiste competenties waarschijnlijk beter en sneller resultaat kunnen halen. Dit vraagt om een goede en strakke planning van werving. Een competente projectleider is dan ook een must.
 • Bepaal hoe lang het mag duren en wat het mag kosten of zorg dat de projectleden tijd en ruimte hebben
  Een project vraagt tijd en aandacht. Een goede projectleider maakt bij de start van het project een inschatting van de benodigde tijd en middelen. Dat maakt het voor u als opdrachtgever, gemakkelijker om hierin keuzes te maken.
 • Bewaak voortgang en stuur op afwijkingen
  De projectleider houdt u als opdrachtgever op de hoogte van de voortgang. Nog belangrijker is het dat de projectleider u informeert over de afwijkingen en de risico’s. Zo bent u niet alleen op de hoogte, maar ook in control in het proces van verandering. En kunt u tijdig besluiten of en hoe u gaat bijsturen.

Heeft u een vraagstuk in uw organisatie waarbij de oplossing niet wil vlotten? Wij denken graag met u mee. Om de vraag te verhelderen, of om deze projectmatig op te lossen.

Contact opnemen

Share This