Persoonsgerichte zorg in de praktijk (1)

okt 30, 2019

Sinds vier weken werkt Riet als huiskamermedewerker op de huiskamer van een van de afdelingen voor mensen met dementie in een verpleeghuis. Riet is enorm enthousiast en doet haar best om de bewoners op de huiskamer een fijne dag te bezorgen. Een van de dingen waar ze al snel mee begonnen is, is het ‘theekransje’ rond een uur of vier ‘s middags. Riet heeft bij haar eigen moeder gezien hoe leuk dat was. Riet kent inmiddels enkele bewoners al behoorlijk goed en ze heeft een paar dames en ook een heer met wie ze iedere middag gaat zitten. Ze drinken dan een kopje thee met een koekje erbij. Ze maakt het echt reuze gezellig door met de bewoners samen een praatje te houden. Het is net als vroeger bij haar moeder thuis met de buurvrouwen.

Mevrouw De Boer is drie weken geleden op de afdeling komen wonen. Ze begint een beetje te wennen en ook de weg naar de huiskamer heeft ze gevonden. Riet probeert mevrouw De Boer bij het theekransje te betrekken. Mevrouw De Boer komt ook altijd erbij zitten aan tafel en ze krijgt dan haar kopje thee met een koekje. Alleen staat ze na een minuut of 10 iedere keer weer op. Dan loopt ze door de huiskamer en doet allerlei kasten open en weer dicht. Vervolgens begint ze te mopperen en wordt ze onrustig en loopt ze regelmatig boos weg uit de huiskamer. Riet blijft dan teleurgesteld achter.

Riet bespreekt de situatie met de EVV-er. Die had al een gesprek gepland staan met de zoon en dochter van mevrouw De Boer en gaat het onderwerp aankaarten. Tijdens dit gesprek vertelt de EVV-er wat er gebeurt bij het theekransje en vraagt aan de kinderen van mevrouw of zij weten hoe dat komt. Dochter en zoon beginnen te lachen en antwoorden dat ze al tegen elkaar hadden gezegd: ‘Ze proberen moeder aan de thee te krijgen, benieuwd of ze dat lukt’’. “Moeder dronk nooit thee, sterker nog, daar had ze zelfs een hekel aan. Zij ging juist iedere middag rond een uur of vier met haar buren aan een glaasje port met een stukje oude kaas.”.

De EVV-er bespreekt met Riet de mogelijkheden. Ze spreken af dat mevrouw De Boer aansluit bij het theekransje en dan geen thee krijgt maar een glaasje port en in plaats van een koekje een paar stukjes kaas. Na 14 dagen op deze manier gewerkt te hebben, bespreken de EVV-er en Riet de situatie opnieuw. Mevrouw De Boer blijft tegenwoordig gezellig zitten en doet mee met het gesprek aan tafel.

Een mooi resultaat voor iedereen.

Rob Uijterwaal
Interim manager en adviseur

Share This