Werkplezier levert echt iets op (10 tips)

jan 23, 2020

Verschijnt er een glimlach op jouw gezicht als ’s morgens de wekker gaat? Spring je dan met plezier uit je bed om naar je werk te gaan? Waarschijnlijk zit jij dan op dit moment lekker in je vel en ervaar je voldoende werkplezier. Het werk dat je doet wordt gewaardeerd en je voelt je voldoende uitgedaagd. Want die twee dingen dragen in grote mate bij aan iemands werkplezier. Daarnaast spelen de collega’s waarmee je samenwerkt een grote rol: als dat lekker loopt, haal je makkelijk veel voldoening uit je werk.

Hoe zit het met jouw werkplezier? En lukt het jou om het werkplezier van je medewerkers te vergroten? Als leidinggevende kun je je medewerkers stimuleren om te gaan voor werkplezier. Je medewerkers ervaren dan meer tevredenheid en geluk, er komt meer uit hun handen, ze ervaren minder stress, ze blijven met plezier aan de slag en trekken ook plezier aan en steken er anderen mee aan! Alle reden dus om met werkplezier aan de slag te gaan.

Aan de slag met werkplezier van jouw medewerkers

Tip 1: Werkplezier in kaart brengen

Welke omschrijving geeft hij of zij aan werkplezier? En welke omschrijving geldt voor jou als leidinggevende? Vaak hangt dit samen met je karakter en de normen en waarden die je hebt meegekregen. Stel je medewerker de volgende vragen: Als je kijkt naar het werk dat je nu doet, wat vind je dan het leukste en het minst leuke om te doen? En hoe kom jij tot bloei? Zorg ervoor dat je beiden een helder beeld hebt van wat helpt en wat niet.

Tip 2: Meer autonomie

De dingen die belangrijk zijn voor werkplezier, kunnen medewerkers deels zelf organiseren. En de delen die zij niet kunt veranderen, kunnen zij het beste accepteren om er zo geen energie op te verliezen. Geef daarom ruimte aan je medewerkers om hun werk in te richten op een manier die voor hen prettig is.

Tip 3: Coachen

Iedereen kan een steuntje in de rug gebruiken. Observeer je medewerker en kijk waar je hem of haar kunt stimuleren tot ander gedrag. Immers: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Stimuleer een harde werker om een dat kopje koffie te doen met een collega. En bespreek regelmatig of de inhoud van het werk of de klussen nog voldoende energie geven en of ze uitdagend genoeg zijn.

Tip 4: Begin klein

Om in actie te komen, is lef nodig. Hier kun je als leidinggevende je medewerker ondersteunen. Als je medewerker eenmaal tussen je oren heeft dat het belangrijk is om uit je comfortzone te komen, zullen ze stappen gaan nemen en de dingen aanpakken waar zij energie op verliezen. We weten het allemaal: klein beginnen om groot te winnen…. Je kent ze vast maar hier nog even het ‘laaghangend fruit’. Zorg voor een fijne werkomgeving door het goede voorbeeld te geven met de volgende dingen:

  • Zet een plantje op je bureau of een voorwerp waar je goede herinneringen aan hebt
  • Ruim je mailbox op
  • Rond klus(sen) af waar je tegenop ziet
  • Deel een complimentje uit
  • Verras je collega’s met een zelfgebakken taart bij het teamoverleg
  • Begin op tijd maar ga ook op tijd naar huis

Geniet van je successen en kijk hoe je deze ‘opstekers’ verder kunt uitbouwen.

Tip 5: De onmisbare schakel

Geef je medewerkers inzicht in dat iedereen die werkt, bijdraagt aan de organisatie. Wat voor werk ze ook doen. En medewerkers die hun werk met plezier en passie doen, zorgen voor een positieve energie in hun omgeving. Bedenk ook als leidinggevende waar jouw bijdrage ligt en wat jij mogelijk maakt en kunt maken.

Tip 6: Wie goed doet, goed ontmoet

Een oud gezegde en nog altijd een ‘waarheid als een koe’. Als jij in een goede bui op je werk komt, zul je zien dat anderen dit makkelijk overnemen. En andersom geldt dat dus ook: als jij al mopperend de kamer inloopt, zullen andere makkelijker ‘meemopperen’. En ook bestaat de kans dat je medewerkers afstoot met je negativiteit. En negativiteit is altijd een energielek. Bedenk dat iedereen graag aardige en professionele collega’s om zich heen heeft. En met de deur open verlaag je de drempel om even binnen te lopen.

Tip 7: Wissel inspanning af met ontspanning

Hoe ga je als leidinggevende om met overwerk, wisselende roosters en overleggen buiten werktijd? En krijgen medewerkers de mogelijkheid om taken thuis, of mantelzorg uit te voeren als dat voor hen relevant is? Geef waar mogelijk ruimte om een goede balans tussen werk en privé te stimuleren. Je kunt deze voorbeelden misschien niet elke dag allemaal doen maar probeer er in elk geval een per dag te doen en neem daarin je medewerkers mee. Zo houd je werk en privé in balans.

  • Houd elke dag een (korte) lunchpauze
  • Haal zelf je koffie. Ook goed voor je sociale contacten
  • Werk niet thuis als het niet echt noodzakelijk is. En als je altijd overwerkt, heb je teveel werk of doe je teveel
  • Vul je vrije tijd met dingen die je leuk vindt om te doen

Tip 8: Geef ruimte aan ideeën

Gedachten lezen is misschien voor een enkeling weggelegd, maar de meesten beschikken niet over dit talent. Ga daarom als leidinggevende in gesprek met je medewerkers zodat je weet wat hen bezighoudt. Het kan gaan om een dag per week thuiswerken als het werk dat toelaat of misschien een andere theesoort; dat hoor je vanzelf.

Tip 9: Wees duidelijk met respect

Als jij zegt wat belangrijk voor je is of wat je ergens van vindt en je doet dit met respect en rust, dan zullen je medewerkers het makkelijker vinden om je te vertrouwen. En zij zullen dan ook makkelijker naar je toekomen met een vraag of een idee.

Tip 10: Doe niet mee met roddelen

Zelfs als leidinggevende kun je in de verleiding komen om te roddelen over anderen. Soms kan iemand opeens onderwerp worden van het roddelcircuit. Bepaal zelf wat je van deze persoon vindt door hem of haar beter te leren kennen. Uitzondering: positieve roddel over wat iemand wel kan of heeft gedaan. Breng het motto ‘praat niet over maar met elkaar’ onder de aandacht.

Tot slot: veel plezier met het verkennen en realiseren van meer werkplezier!

Share This